Zатварајућу конференцију још једног Еразмус плус пројекта под називом “Caterers On The Run” , 2019-1-RS01-KA202-000847.

 

Средња економска школа Сомбор је дана 27.6.2022. године на Дида Хорњаковом салашу организовала затварајућу конференцију још једног Еразмус плус пројекта под називом “Caterers On The Run” , 2019-1-RS01-KA202-000847.

Поред Средње економске школе, овој конференцији су присуствовали партнери на пројекту и то Средња  школа из Банске Бистрице „Stredna odborna škola Pod Banošom“ , Словачка као и Средња школа  из Барселуша „Agrupamento de Escolas de Barcelos“ , Португалија.

Наталија Катанић, директор Средње економске школе из Сомбора је поздравила присутне и отворила конференцију, а онда дала реч координатору овог пројекта, професору Средње економске школе, уједно и координатору овог пројекта-Мелити Даниловић. Мелита је изразила задовољство и понос што је њен тим, заједно са партнерским тимовима из Португалије и Словачке успео у још једном пројекту, поред бројних изазова од којих је најснажнији био онај изазван вирусом Ковида.

Конференција је обухватала два дела. У првом делу је професор Средње економске школе,  Бојан  Суботић, члан пројектног тима још једном истакао циљ пројекта  који се односи на јачање кључних компетенција ученика у иницијалном и континуираном ВЕТ образовању кроз развијање стратешких партнерстава, развијање професионалних компетенција наставника стручних предмета у ВЕТ образовању, као и подржавање интернационализације имплементације и стратегије ВЕТ-а. Поред циља, публика је упозната и са обукама пројекта које су прошли наставници, као и са радним кампом који је организован за ученике.

Осим партнерских школа, конференцији су присуствовале колеге из наше земље, али и из иностранства. Имали смо част да угостимо колеге из средњих школа из Македоније, Хрватске и Мађарске и да им том приликом представимо интелектуални аутпут овог пројекта- приручник под називом “Кетеринг услуга”. Аутори приручника су партнерске школе, а сам приручник је настао као одговор на растућу тражњу за кетеринг услугама са једне стране, а на недостатак литературе која обрађује ову тему, са дуге стране. Приручник је објављен у електронском издању на сајту пројекта на неколико језика, и могуће га је преузети бесплатно.

Поред колега из школа, конференцију су својим искуствима обогатили и гости из привреде, овога пута пружаоци кетеринг услуга који су, поред наставника из партнерских школа били главни актери другог дела конференције која се односила на панел дискусију. Сања Ференчевић, педагог Средње економске школе, овога пута модератор панел дискусије подстакла је учеснике  да истакну изазове са којима се суочавају у послу. Горан Горјанац, професор куварства Средње економске школе је још једном поновио да се са изазовима носимо лакше уколико се бавимо оним што највише волимо, те тако спајамо посао са задовољством. Ово је била и добра порука младим почетницима. Поруку је допунила  Милена Мирић из кетеринг ресторана Аурарија. Милена је дала духовиту, али истиниту поруку да су најбољи кувари уједно морају бити и гурмани, док је најмлађи од учесника панел дискусије, Марко Мијић из угоститељског објеката Дида Хорњаков салаш истакао да је највећи неуспех једног угоститеља ако гост из ресторана оде гладан.

Средња економска школа је  поносна што је привела крају још један успешан пројекат, али и  на то што су и успешни угоститељи Милена и Марко њени  бивши ђаци, при чему су се обоје сложили да их је школа научила нечему што је у сваком послу најважније, а то је да проблем схвате као изазов, те да нерешив проблем не постоји.

 

Аутот чланка: Марија Шијан